Hvad er egentlig entrepriseret? Jo, ordet entreprise dækker over en aftale mellem en bygherre på den ene side og en håndværker eller entreprenør på den anden side. Entrepriseret dækker over den bagvedliggende jura, når de forskellige parter i et byggeprojekt skal indgå aftale om opførsel af et anlæg eller en bygning. Entrepriseret hjælper med at fastlægge og regulere aftaler om byggeprojekter, og en entrepriseretsadvokat kan bistå dig med den juridiske del af dit byggeri.
Partnere i entreprise kontrakter
Der er flere forskellige regelsæt at have styr på, når det gælder entrepriseret. Det skyldes, at der er flere forskellige typer partnere i en entreprise. Én kontrakt skal for eksempel udfærdiges for at dækker entreprenørens forhold bygherren, til lånegiveren, den tekniske rådgiver samt til en eventuel underentreprenør samt leverandører af materialerne til byggeriet. Der skal en helt anden kontrakt til, når man skal dokumentere bygherrens relation til den tekniske rådgiver eller arkitekt og til lånegiveren. Derfor er entrepriseret et kompliceret område med mange forskellige sæt regler og vilkår.
De vigtigste lovområder inden for entrepriseret er købeloven, konkurrenceloven, licitationsloven (hvis der er tale om offentligt byggeri) og aftaleloven. Desuden gælder EU-retslige love om større byggerier, ligesom der er cirkulærer om varighed af bygge- og anlægsarbejde samt kvalitetssikring og fast pris. Der er også fælles aftalevilkår, som er standard i byggebranchen. Selvom disse ikke er deciderede love, gælder de ofte, hvis parterne i byggeprojektet har aftalt AB 92 som vilkår for byggeriet. Det er almindeligt at bruge i professionelle byggeprojekter i dag.
Få orden i det juridiske
Det kan være særdeles svært at holde styr på den juridiske del af et byggeri. Derfor er der mange bygherrer og entreprenører, der benytter sig af en byggeadvokat. Det er en god idé at få fat på en juridisk rådgiver, som også er miljøretslig advokat. Planloven og miljøloven spiller nemlig også en stor rolle, når man skal have godkendt byggeprojekter, og derfor bør du have juraen på plads som det første, inden du går i gang.
De forskellige entrepriseformer
Entrerprise findes i forskellige former. Groft set kan de opdeles i hovedentreprise, totalentreprise og fagentreprise. Som entreprenør skal du have styr på, hvad der er hvad og vælge den rigtige form for entreprise til dit projekt ud fra omfanget af byggeprojektet. De forskellige former for entreprise fortæller noget om, hvem der har ansvar for de forskellige dele af projektet, og hvad det har af konsekvenser for bygherren. Heri indgår bl.a. økonomi, jura og byggestyring, så det er essentielt at få styr på.
Advokat Frederik Bue Johnsen
c/o Homann Advokater
Amagertorv 11
København K, 1160
33 12 60 41
Skriv et svar