Den rette teknik til tandbørstning

tandpleje

De fleste mennesker børster deres tænder to gange om dagen, men ikke desto mindre er der kun få, som ved, hvordan det er bedst at gribe tandbørstningen an.

Men det er langt fra ligegyldigt, hvordan man børster sine tænder. Tandbørsten er nemlig et redskab, som kan forvolde skader på tænder og tandkød, hvis ikke det bruges hensigtsmæssigt. Er du i tvivl om, hvordan du børster dine tænder på bedst mulig vis, og kunne du tænke dig at få en mere effektiv tandbørstning, gør du klogt i at have en dygtig tandlæge i Århus, som kan hjælpe dig til at beherske den rette børsteteknik.

Sådan børster du bedst dine tænder

Alt for mange mennesker børster deres tænder i vandrette bevægelser langs med tandrækken. Her skures der hårdt på tænderne, og det er kun de mest fremtrædende bakterier, der fjernes. Dette er derfor ikke den mest hensigtsmæssige måde at børste tænder på.

Den bedste måde at børste dine tænder på er ved at børste i små cirkelbevægelser med tandbørsten placeret vinkelret på tænderne. I disse små cirkelbevægelser bør du fokusere på én tand ad gangen, og desuden er det altid fordelagtigt at gå systematisk til værks. Start eksempelvis med overmunden. Her kan du begynde at børste ydersiden af tænderne, arbejde dig ind på tyggefladen og slutte med tændernes inderside. Herefter gentager du denne proces for undermunden.

Ved at have den samme rutine hver dag, mindsker du risikoen for, at du glemmer visse områder i munden, og derfor er en fast rutine altså den sikre vej til sunde og rene tænder – hver dag.

God og effektiv tandbørstning

Men der ligger flere faktorer bag rene tænder. Inden du påbegynder din tandbørstning bør du nemlig sikre dig, at du har en blød tandbørste med tætsiddende hår. Er din tandbørste for hård, er der risiko for, at tandkødet trækker sig tilbage. Da dette leder til blottede tandhalse, er der med den forkerte tandbørste altså risiko for, at du får isninger og smerter i tænderne.

Er du i tvivl om hvilken tandbørste, du bør bruge, er det altid en god idé at snakke med din tandlæge nær Risskov, som kan hjælpe dig med at træffe det rette valg.

Det anbefales, at du børster dine tænder i cirka to minutter to gange dagligt. På denne måde får du bugt med bakterier og madrester, inden de udvikler sig til plak og tandsten. Det er desuden altid en god idé at bruge tandtråd efter endt tandbørstning, da tandtråd fjerner de bakterier mellem tænderne, som tandbørsten ikke får fat på.
Tandlæge Poul Martin Grønnegaard
Skejbycentret
Skelagervej 7-9
8200 Aarhus N
86 10 91 11

Udgivet i tandlæge, tandpleje

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*