Tandlægens bedste tandbørsteråd

De fleste mennesker børster tænder to gange om dagen. Præcis som tandlæger anbefaler. Men mange er ikke klar over, at det ikke er nok bare at børste tænder to gange dagligt – tænderne skal også børstes på den rigtige måde.

Her kan du blive klogere på tandlægens bedste børsteråd. Vil du have det optimale ud af din tandbørstning, og har du spørgsmål til netop din teknik, står en erfaren tandlæge på Østerbro klar til at hjælpe dig.

Vælg en blød tandbørste

Inden du går i gang med at børste tænder, skal du have det rigtige værktøj ved hånden. Der er mange forskellige tandbørster at vælge imellem, men du bør bruge en tandbørste, der har bløde og tætte børstehård. Det er det mest skånsomme valg for dine tænder og dit tandkød.

Bruger du en hård tandbørste, er der risiko for, at dit tandkød trækker sig tilbage. Og når først det sker, kan det ikke komme tilbage igen. Der er samtidig stor risiko for isninger i tænderne.

Udover en blød tandbørste bør du også vælge en flourholdig tandpasta. Flour styrker tændernes emalje og er således med til at gøre dine tænder mere modstandsdygtig over for angreb.

Børst med den rette teknik

Mange børster vandret på tandrækken. Men det er hverken den mest effektive eller skånsomme teknik.

I stedet bør du børste i små cirkelbevægelser. De roterende bevægelser fjerner effektivt bakterier på både tænder og tandkød. Dermed får du det mest optimale ud af din tandbørstning. Når du børster i små cirkelbevægelser, skal du kun trykke let på tandbørsten og bevæge den roligt over tænderne.

Børst systematisk

Den bedste måde at fjerne bakterier fra tænderne på er ved at børste alle tænder grundigt. Når du står med tandbørsten i hånden, kan det dog være svært at huske, hvor du er kommet til. Derfor er det en god idé at børste dine tænder systematisk hver gang.

Start eksempelvis med at børste tænderne i overmunden. Begynd på ydersiden, arbejd dig ind på tyggefladerne og slut af med indersiden. Gentag herefter i undermunden.

Tandbørstning kan kun fjerne bakterier på tændernes synlige flader – ikke mellem tænderne. For at fjerne alle bakterier bør du derfor supplere tandbørstningen med tandtråd.

Svaneklinikken

Østerbrogade 148

2100 København Ø

39 29 47 41

Udgivet i tandlæge østerbro Etiket: ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*